Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2011 12:45 - КОЙ Е АЛЪН ЕЙКБЪРН
Автор: nkokanova Категория: Изкуство   
Прочетен: 5284 Коментари: 1 Гласове:
0



image

 

Алън Ейкбърн е един от най-популярните и плодовити, професионални драматурзи. Той е автор на 75 пиеси и над 20 други рецензии и пиеси за деца, а също е и режисьор.

Алън е роден в Хампстед, Лондон, на 12-ти април 1939. Майка - Ирена Мод Уорли – по - известна като романистката Мери Джеймс и баща - Хорас Ейкбърн - цигулар в Лондонския симфоничен оркестър.

Алън напуска училище на 17 годишна възраст, за да преследва кариера в театъра и незабавно получава работа от импресариото сър Доналд Уолфит. Започва работа в театрите в Уъртинг, Ледърхед и Оксфорд, преди да бъде нает през 1957 г. като помощник - режисьор и актьор в театър „Библиотеката“ в Скарбъро.

Алън напуска училище на 17 годишна възраст, за да преследва кариера в театъра и незабавно получава работа от импресариото сър Доналд Уолфит. Започва работа в театрите в Уъртинг, Ледърхед и Оксфорд, преди да бъде нает през 1957 г. като помощник - режисьор и актьор в театър „Библиотеката“ в Скарбъро.

Алън е вдъхновен от Стивън Джоузеф, който става наставник на младия мъж и го насърчава да пише. Първият му професионален опит в писателското поприще е вдъхновен от актьорската му кариера, когато той се оплаква от ролята, която играе; Стивън хвърля ръкавицата казвайки: „Ако искаш по - добра роля - напиши си такава.“ Алън пише „Котешкият площад“ (The Cat Square). Това е успех за компанията и през лятото на 1959 г. Стивън веднага поръчва втора пиеса, „Любов в края на краищата“(Love after all), за зимата на същата година.
image

Алън продължава да играе и да пише за този театър до 1962 г., когато участва в учредяването на театър „Виктория“ в Стоук он Трент, със Стивън Джоузеф и Питър Чийзмън. Това е първият постоянен професионален театър в окръга и той поставя две пиеси там, „Дядо Коледа срещу престъпниците“ (Christmas V Mastermind) и „Г-н какво ли не“ (Mr Whatnot). Последната е поставена в Лондон през 1964 г. и получава лоши отзиви, което го кара да се оттегли в Би Би Си в Лийдс като радиодраматург, където работи между 1964 и 1970 година. Алън продължава да пише за театър „Библиотеката“. През 1965 г. излиза „Среща с баща ми“ (Meet My Father), която ще бъде повратна точка в живота му. Така през 1967 г. пиесата - „Относително казано“ (Relatively Speaking) - поставена в Уест Енд става феноменален хит. Тя го изстрелва в полезрението на обществеността и бързо следват пиеси като: „Другата половина обича” (The Other Half Loves), „Абсурдно лице в единствено число” (Absurd Person Singular) и „Завоеванията на Нормън” (The Norman Conquests), които правят Алън Ейкбърн един от най - успешните и популярни драматурзи в страната. До 2010 г., той написва 75 пиеси, повече от половината от които са поставени в Уест Енд и в Националния театър. (The Norman Conquests , Absurd Person Singular and Absent Friends). Той притежава рекорда за най – игран драматург в Уест Енд („Завоеванията на Нормън”, „Абсурдно лице в единствено число” и „Липсващи приятели”). Негови творби са преведени на повече от 35 езика и се играят в целия свят. През 1967 г. умира Стивън Джоузеф, а Алън заедно с Кен Боден, Алфред Брадли и Родни Ууд работят заедно, за да запазят театър „Библиотеката“ жив. През 1972 г. Алън става директор на театър „Библиотеката“ до 31 март 2009, когато се пенсионира, с изключение на две години (1986 – 1988), когато е гостуващ режисьор в Националния театър.

Той режисира първата си пиеса през 1961 г. „Газово осветление“ (Gaslight) в театър „Библиотеката“. През 1967 г., за първи път режисира световната премиера на една от собствените си пиеси -Врабчето“ ( The Sparrow). От 1961 г. до сега, Алън режисира над 260 продукции. Той е изключително привързан към „Театъра в кръг”, за който написва по-голяма част от своите пиеси. Алън Ейкбърн получава над 35 награди и отличия, включително две „Оливър”, една „Тони”, две награди „Молиер” и Награда за цялостно творчество. Като професор по съвременнен театър в Оксфордския университет, получава наградата „Монблан за Култура в Европа за създаване на процъфтяваща театрална традиция в Скарбъро и за неговата всеотдайност и ангажимент за това”. През 2009 г. той е приет в театралната „Зала на славата“. През 1997 г. е посветен в рицарство за заслуги към театъра. През 2010 г., получава престижната Специална награда „Тони" за цялостно творчество в театърa.

Пиесите му са редовно поставяни в Америка, а над 10 са били поставяни на Бродуей и Оф Бродуей. Обаче, най-големия му успех в САЩ идва през 2005 г., когато на фестивала на театри Оф Бродуей представя „Частни Страхове на обществени места“ (Private Fears In Public Places). „Ню Йорк Таймс" го обявява за „като цяло прекрасен", а актьорите за "безупречни". През 2007 г. пиесата му „Интимни размени“ (Intimate Exchanges) на същия фестивал, счупва рекордите по посещаемост и получава номинация за изключителна пиеса. През февруари 2006 г. Алън претърпява инсулт и официално се оттегли от директорският пост през 2007 г., но се ангажира да продължава да пише пиеси и за в бъдеще. През 2009 г. участва при отбелязването на 50-годишнината на фестивала Оф Бродуей в Ню Йорк с „Моят прекрасен ден“ (My Wonderful Day). Театър Олд Вик също пренася пиесата си „Завоеванията на Нормън“( The Norman Conquests) на Бродуей, където е отличен с редица награди, включително „Тони“ за нова постановка.

През 2011 г. е премиерата на последната му пиеса „Поглед към квартала“ (Neighbourhood Watch) на театъра „Стивън Джоузеф”, Скарбъро, както и адаптация на „Вуйчо Ваньо " на Антон Чехов - „Скъпи чичо“ (Dear Uncle ).







Гласувай:
0



1. анонимен - search engine optimization rankings backlink building service
07.08.2011 21:32
how to increase page rank black hat seo <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a> back link building
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nkokanova
Категория: Изкуство
Прочетен: 246460
Постинги: 35
Коментари: 104
Гласове: 639
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031