Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2011 13:29 - КОЯ Е ЯСМИНА РЕЗА
Автор: nkokanova Категория: Изкуство   
Прочетен: 6559 Коментари: 2 Гласове:
3



Ясмина Реза е на 41 г. За нея се заговори след премиерата на "Арт" през 1994 г. в Париж.Тази пиеса е преведена на 36 езика. "Арт" се играе по цял свят, включително и в България.
Бащата й е персийски евреин, роден в Русия, майка й е унгарска цигуларка.
Реза учи в университета "Нантер" в Париж. Участва в постановки по Молиер.
Нейн съпруг е режисьорът Дидие Мартини.

image   Ясмина Реза влезе в роля от собствена пиеса. На световната премиера на "Живот по три" в парижкия "Театър Антоан" писателката се превъплъти в образа на унижената съпруга Инес. Спектакълът се играе също в Атина и Виена. Реза ще се появи и на големия екран в новия филм на Андре Тешине "Последната спирка на ангелите", заснет по нейния философски роман "Едно отчаяние". Премиерата на новата пиеса на Реза "Живот по три" в кралския английски театър беше съпроводена с обичайната шумотевица, пише в. "Индипендънт". И добре, че е така.
Вземете известността й като драматург, умножете я по успехите на постановките и ще ви стане ясно колко значимо е присъствието на Реза на международната театрална сцена. Въпреки че нейните корените са дълбоко свързани с родината й Франция, тази удивителна тъмноока актриса се превърна в драматург, който завладя света с безгрижния си стил. Реза е сред най-често поставяните съвременни авторки. Минималистичният начин на писане без съмнение е нейната сила. Повечето от пиесите й са кратки и камерни. Компактността на текстовете ги прави податливи на интерпретация, те са внимателно центрирани и пълни с шик. "Пиша много рядко, много бързо и кратко", казва Реза. Макар да акцентира на екзотичните елементи и яркия стил, в живота Реза е елегантна, дребничка и
много слаба. Тя отказва да раздава автографи и да се появява в телевизионни шоута. На интервюта също склонява рядко. Реза настоява, че пиесите й са мистерия, която не се разисква. "Искам да бъда търсена, но не и разбрана", твърди писателката. Каква е нейната рецепта за успеха? Описват я като взискателна, енергична и голям инат. В текстовете си писателката успява да вплете смешни архетипи и универсални теми. Реза е усвоила от Молиер умението да създава комедии, като наслоява карикатурите с прецизно подбрана модерна сатира и елементи на психология. Тя често внушава, че личните и специфични взаимоотношения често могат да имат значение и за другите хора. Например в "Живот по три" главният герой Анри и съпругата му отчаяно се опитват да укротят своето избухливо и капризно хлапе.
Така очерталата се ситуация бихме могли да сравним със световна конференция за мир. Реза е любовница на идеите, те никога не са сложни, но винаги са големи.



Гласувай:
3



1. анонимен - E.Braun
14.09.2011 14:10
как все се намира някой "талантлив"евреин или циганин и пресата почва да го обсипва с хвалби, сякаш малко компенсации изплати Германия на едните и малко толерантност показва Европа на другите, ами и индивидуално трябва да ги харесваме и да аплодираме рядката кръстоска в конкретния случай!!!
цитирай
2. анонимен - до E.Braun
13.12.2011 17:10
Личи си колко отбираш от модерен театър, Драматургия и култура.
Разбира се, дори да не харесваш Реза, никой не може да те вини за това. Всеки си има право на мнение.
Ама с това нео нацистко изказване, ти си за никъде.
Защото предразсъдъците ще те водят цял живот.
И дори някой да ти покаже същността на живота и да те направи истински щастлив, ти ще го отхвърлиш, щото е черен или евреин, жал ми е за теб, наистина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nkokanova
Категория: Изкуство
Прочетен: 246466
Постинги: 35
Коментари: 104
Гласове: 639
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031